Gerookte olie
0,5 liter neutrale olie (zonnebloem, maiskiem of druivepitolie) 3 el rookmot
extra: een rookoventje (al dan niet geimproviseerd) en een wijde bak of ovenschaal
stap 1/doe de olie in een wijde bak of ovenschaal die in het rookoventje past stap 2/strooi het rookmot op het plaatje op de bodem van het rookoventje en zet het oventje op een zacht vuurtje. Plaats de bak met olie op het rooster, sluit de deksel en laat ca. 15-20 minuten roken. Zet het vuur uit en laat zo nog een uur staan.
Stap 3/giet de olie in een fles of pot en bewaar in de koelkast
Waarvoor gebruik je het? Om gekookte linzen of boontjes in te bakken; om tofu in te bakken; om uien in te bakken voor bij een stamppot; om een eetlepel van door een pompoen- of aardappelsoep te roeren; om je veganistische worstjes in te bakken; om een smokey mayonaise te maken (gebruik 1-2 el gerookte olie om te “parfumeren”)